Hvordan virker solceller
Det var min kone, der stillede det helt oplagte spørgsmål: Jamen, hvordan virker sådan en solcelle? Jeg svarede bare, at en solcelle er i stand til at omdanne den energi, der findes i lys – typisk lyset fra solen – til elektrisk energi.
Det var i bund og grund et ufuldstændigt svar, men min kone var tilfreds med det, så jeg slap for yderligere spørgsmål i den forbindelse. Men det gjorde mig lidt nysgerrig, så jeg søgte svar via nettet. Her kunne jeg også læse en hel masse om den proces, der foregår i en solcelle, men jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke blev meget klogere.
I stedet begyndte jeg faktisk at overveje jordvarme, da jeg faldt over denne jordvarme guide. Hvad koster jordvarme: Jordvarmeanlæg.dk kunne jeg læse, at prisen er fra cirka 110.000 kr. inklusiv installation. Et jordvarmeanlæg også får sin energi fra solens stråler. Det er bare nemmere at forstå, at jordvarmeslanger bliver opvarmet fra energien i jorden.
Sollys er energi
Det er jo også en kendsgerning, at lys indeholder energi, og så er der for så vidt ikke noget mystisk ved, at man kan omdanne den ene form for energi til en anden – i dette tilfælde lysenergi til elektrisk strøm.
Anledningen til det hele var, at jeg var begyndt at spekulere på, om det kunne være en god forretning for os at få etableret et solcelleanlæg i vores hus. Mine ideer om det opstod, da jeg i vores avis havde læst en artikel om, at det for mange husejere kan være en god forretning, fordi der her i Danmark er knyttet skattemæssige fordele til etableringen af den slags anlæg, idet man kan afskrive investeringen over selvangivelsen. Og så havde jeg besøgt hjemmesiden fra Bedste-solceller.dk, som jo er et anerkendt firma, man kan stole på. På Bedste-solceller.dk er prisen på solceller med batteri (5 – 6 eller 10 kWh (hybrid solcelleanlæg) cirka 60.000 kroner.
Af artiklen i avisen fremgik det endda, at selv om man var nødt til at finansiere etableringen af et anlæg via for eksempel et banklån, kan det i de fleste tilfælde være en ganske god forretning. Der var i artiklen nævnt eksempler på, at nogle havde opnået en forrentning af den investerede kapital på over 15 procent, og så meget skal man trods alt ikke betale i renter for et lån i banken.
Friværdi til solenergi
Og vi er endda i den situation, at vi har haft vores hus i så mange år, at vi kan udnytte friværdien til et realkreditlån, der selvfølgelig er billigere end et banklån, så for os ser det hele ud til at kunne blive til en god forretning.
Tilbage står bare det faktum, at både min kone og jeg synes, det i mange tilfælde gør et hus grimt, når der sættes store solpaneler op på taget. Det er især skæmmende, hvis taget er forsynet med et tag med røde teglsten, for så stikker solpanelerne med deres mørke farve meget af fra det øvrige tag.
Men taget på vores hus er sort, så hos os vil selv ret store solpaneler næppe skæmme ret meget. Og så har jeg lagt mærke til, at hvis solpanelerne fylder helt ud i et tags bredde, ser det ikke nær så klodset ud, som hvis der er store flader af taget, som ikke er dækket af panelerne.
Derfor er det også min tanke, at vi skal have så mange solceller sat op, at vi kommer til at producere mere strøm, end vi selv bruger. Det kan da også blive helt sjovt, hvis det i fremtiden er elselskabet, der skal betale penge til os i stedet for det omvendte.